Uczniowie naszej szkoły mają możliwość zakupu pysznych, zbilansowanych posiłków opracowanych przez Panią intendentkę Barbarę Diduszko. Każdorazowo podajemy spis posiłków na dany tydzień, na stronie szkoły, w formie do pobrania w plikach poniżej.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo
dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z
alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis
alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę,
maltodekstryna na bazie pszenicy,
syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
Skorupiaki i produkty pochodne.
Jaja i produkty pochodne.
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karetonoidy,
żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne.
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymywanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),z wyjątkiem:
serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
laktitolu.
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
Seler i produkty pochodne.
Gorczyca i produkty pochodne
Nasiona sezamu i produkty pochodne
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach pow. 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
Łubin i produkty pochodne.
Mięczaki i produkty pochodne
Życzymy Smacznego ! :)
Kuchnia zastrzega sobie możliwość zmin w jadłospisie.
online: 1 użytkownik, dziś: 8 użytkowników
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, zgadzam się na przetwarzanie na stronie www.sp1zabrze.vot.pl moich danych osobowych.